MIXOLOGY MEDIA

TAK TAHU SIAPA DISEBALIK KEBANYAKAN LAGU-LAGU PRODUK YANG GEMPAK DAN VIRAL SELAMA INI?

KALAU AWAK NAK TAHU, MIXOLOGY MEDIA BANYAK TERLIBAT DALAM PEMBIKINAN LAGU-LAGU PRODUK YANG AWAK PERNAH DENGAR

LIHAT PORTFOLIO KAMI – DISINI

SIAPA DISEBALIK MIXOLOGY MEDIA?

DJ FUZZ

Jingle ataupun lagu produk merupakan sebuah lagu atau muzik arrangement yang dicipta untuk mendapatkan respons, menyampaikan emosi, memupuk idea dan meningkatkan profil keseluruhan institusi, organisasi atau produk.

Lagu Produk bermula sejak awal 1900s. Produk pertama yang menggunakan lagu produk merupakan produk sarapan cereal, Wheaties pada tahun 1923.

Jingle merupakan salah satu cara untuk sesebuah organisasi untuk menonjol dalam marketing mereka. Ini menyebabkan syarikat yang menggunakan jingle dapat mewujudkan RECOGNITION, AWARENESS dan TRUST.

Marketer yang POWER percaya bahawa jingle merupakan salah satu teknik marketing yg PALING POWERFUL dan EFEKTIF pada abad ini.

6 CARA MUZIK DAPAT MEMBERI KESAN KEPADA IKLAN ANDA!

  • ENTERTAINMENT

Muzik yg sedap dapat memberi impak kepada iklan yang efektif hanya dgn membuat iklan tersebut lebih menyeronokkan. Iklan yang bagus dapat ENGAGE ATTENTION audiens, dan cara paling senang nak mencapai ENGAGEMENT audiens adalah untuk membuat iklan tersebut nampak lebih menarik.

Ramai audiens diluar sana yang benci dgn iklan. Kalau di youtube SKIP ADS, di radio atau TV tukar siaran lain, KENAPA?

“BORING…..”

Hasil meletakkan jingle didalam sesebuah iklan dapat mengubah daripada iklan yang tampak BORING, kepada yg lebih FUN & ENTERTAINING.

Jika audiens tak skip ads, tak tukar siaran, baru la iklan produk anda berhasil dan boleh CONVERT mereka sebagai pengguna produk anda,

  • STRUKTUR ATAU PENYINAMBUNGAN

Perasan tak bila anda tengok movie, terutamanya cerita hantu…

Seorang gadis terdengar bunyi yg menyeramkan, lepas tu dia berjalan ingin mencari punca bunyi tersebut dan latar belakang muzik bunyi string orchestra menyebabkan setiap langkah gadis tersebut penuh dgn tension dan cemas.

Kebanyakan orang tidak sedar bagaimana muzik dapat GUIDE perasaan mereka, tetapi ia wujud dan ia merupakan impak yang besar kepada emosi dan perasaan.

Kegunaan muzik dalam iklan tiada bezanya, jika dibuat dengan betul, jingle boleh dijadikan framework yang berkesan dalam memberi impact kepada content iklan tersebut.

  • LEBIH DIINGATI

Kita semua tahu yg pengguna selalunya lebih suka memilih produk atau servis yang NAMA BRAND nya dikenali ataupun familiar. Muzik selalu bermain-main di telinga pendengar, jadi sesuailah kalau brand anda menjadi salah satu muzik yg bermain dalam kepala mereka. Ini kerana walaupun mereka taknak, mereka tetap DIHANTUI oleh lagu brand anda. Sesebuah brand boleh hidup dalam minda pengguna selamanya hanya sebab ia menggunakan muzik.

Kesimpulannya, penggunaan Lagu Produk dapat membantu pengguna untuk memilih produk anda berbanding produk yg lain.

  • BAHASA LIRIKAL

Muzik vocal dapat menyampaikan mesej secara sendirinya. Bahasa dalam lagu bunyinya kurang menjual berbanding dgn jika ianya dicakap semata2. Campuran muzik dan lirik dapat memberi sesebuah brand itu peluang untuk menyentuh logic, fakta dan juga emosi pengguna.

  • TARGETING

Genre muzik sudah lama dikenalpasti dapat memisahkan demografi dan social masyarakat yang berbeza. Ia juga boleh menjadi suatu alat untuk membantu dalam targeting pelanggan yg sesuai untuk produk anda. Contohnya, genre hip hop lebih byk digemari oleh golongan muda. Secara automatik, dengan memilih genre yg sesuai untuk target market anda, anda dapat menyampaikan mesej direct kepada target market anda. Jadi takda la buang masa lagi!

  • AUTHORITY

Lagu produk yg gempak dan professional dapat transform sesebuah brand untuk nampak lebih tinggi darjatnya berbanding kompetitor. Ia akan sekaligus menaikkan kredibiliti brand anda. Tidak hairan jika setelah release lagu produk anda, brand anda secara tiba2 akan melonjak menjadi MARKET LEADER.

Anda mesti tak sabar dah kan nak buat lagu untuk brand anda? Tapi tunggu dulu… Kami menawarkan servis consulatation secara percuma! Anda cuma perlu call atau whatsapp 0125357769 (MIA) untuk book sesi consultation anda bersama team Mixology Media.

%d bloggers like this: