Okay ke pakai lagu orang untuk lagu produk kita?




Bila kita nak buat lagu produk dan kita gunakan lagu yang popular sebagai base untuk lagu budak kita mari kita pakai licensing ataupun kita pakai lagu orang lain untuk buat lagu produk kita sendiri, kos dia tinggi.. Kenapa?

First sekali kita kena bayar licensing fees maknanya bila kita nak beli right atau lagu daripada syarikat rakaman kita kena bayar fee dan biasanya fees dia besar, especially kalau lagu tu macam lagu International.

Saya pernah buat macam-macam lagu untuk International brand yang ambil lagu famous dari luar saya kena bayar dekat record label di Malaysia, lepas tu kena bayar kepada syarikat rakaman di Amerika pula.

Jadi penghabisan dia dia jadi macam beratus-ratus ribu ringgit. So benda tu membuatkan dia mahal.

Lepas tu perkara kedua ialah synchronization fee dia tinggi. Kita kena bayar ke badan yang collect royalty. Mereka perlu memerlukan advance yang besar.

Dan ada macam-macam fee lagi seperti bayaran kepada artis yang famous dan popular tu sebab kita pakai lagu dia.

Bila kita nak suruh dia ni balik dah jadi mahal.

In the end bila kita gabungkan semua kos untuk gunakan lagu popular sebagai lagu produk kita dia menjadi tak berbaloi.

Published by Mixology Music

Record Label, Hits Making, No 1 Jingle Producer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: