Mana satu? Lagu produk yang panjang atau pendek?

Kenapa bila kita buat lagu produk lebih baik kita buat yang full song daripada buat yang 30 second?

Sebab dia macam ni,

Kadang-kadang kita buat lagu yang 30 second tu, lagu tu akan jadi viral ataupun agen atau stokis kita terngiang-ngiang dalam kepala mereka dan dorang nak lagi. So elok buat panjang supaya kita boleh adjust atau kita boleh buat content tu macam bahagian ni. Kadang-kadang bahagian chorus, kadang-kadang bahagian rap ataupun mana-mana bahagian yang kita nak tu dan kita boleh ubah ubah lagu tu.

Walaupun lagu tu panjang kita boleh ambil bahagian yang kita nak sahaja dan kita tak perlu nak spend banyak kali buat jingle. Because in the end, kalau kita buat single banyak kali cost akan jadi lebih jauh dari buat full song.

That’s why kebanyakan founder hari ini buat lagu full song dan dorang gunakan untuk selama-lamanya. Daripada buat 30 second berkerap-kerap kali sebab dia buang duit.

Published by Mixology Music

Record Label, Hits Making, No 1 Jingle Producer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: