Macam manakah cara membuat buat jingle untuk brand sendiri?



Ade 2 cara untuk membuat jingle produk

Satu cara dia ialah gunakan lagu yang dah famous. Cara-cara ni selalu digunakan oleh brand-brand yang besar. Dorang akan pakai lagu-lagu yang dah hit kemudian lirik tukar mengikut feature produk itu. Biasanya company akan call syarikat rakaman itu yang pegang hak cipta lagu tu lepas tu dia orang akan bagi kod untuk harga licensing lagu tu. Maksudnya kita boleh gunakan lagu tu atau suara artis tu dan sebagainya.

Ada tiga kebaikan nak pakai lagu popular ini

1) lagu tu memang dah famous. So memang senang tak payah promote lagu tu sebab semua orang dah biasa dengar cuma tukar lirik sahaja sebab lagu tu dah popular

2) lagu tu dah popular dan dinyanyikan oleh artis yang popular. Bila artis yang popular yang nyanyikan lagu tu semestinya orang dah kenal artis tu so nak promote pun senang. Dekat situ kita boleh pakai suara artis tu untuk tambahkan kredibiliti brand kita.

3) bila kita dah pakai lagu orang tak perlulah kita buat lagu baru so tak perlulah tunggu lama. Sesiapa yang nak cepat, nak buat kempen, nak launching lagu baru dia orang tak payah tunggu lama cuma tukar lirik sahaja sebab lagu tu dah ada.

Tapi macam mana pun jarang orang nak guna lagu yang dah popular untuk buat dorang punya kempen sebab sebabnya ada beberapa masalah bila kita gunakan lagu yang dah famous.

Cara kedua adalah cara yang popular, selamat dan ada banyak kelebihan. Buat lagu produk daripada mula. Ini cara paling popular. Maksudnya kita call company yang buat jinggle dan bagitau produk kita nak lagu macam mana, macam ni, macam tu features dia apa. Dia akan buatkan. Senang kan?

Kebaikan membuat jinggle daripada start

1) Kita boleh pegang hak cipta forever and ever and ever. Bila kita buat lagu sendiri kita tak perlu bayar licensing sebab lagu tu own by us. So kita buat lagu tu specially untuk kita. Kita bayar syarikat yang buat lagu jingle tu harga dia tinggi sedikit tapi dia boleh pakai lagu tu selama-lamanya. Kan untung tu! Daripada pakai lagu orang lepas tu kena bayar renew licensing setiap tahun.

2) kebaikan nombor dua ialah kita boleh buat lagu sendiri kita ikut taste kita. Katalah owner suka lagu muzik contohnya Hip Hop jadi saya nak buat produk saya lagu Hip Hop. Boleh because kita belikan lagu tu kita mintak macam mana kita nak jadi mengikut taste kita dan taste kita punya customer. Dorang cam customer kita mungkin suka genre macam ni so kita buat macamtu so senang. So lain2 brand lain2 lah target market dia. Setengah target market tak suka lagu Hip Hop mungkin ke arah Rock so kita boleh buat macam mane genre kita nak. Conclusion, founder boleh buat ape jenis genre yang dia nak bila dia buat lagu dia sendiri

3) Kita dapat lagu yang original sebab bila kita suruh company atau media buat lagu jadi dia buat ape yang kita nak. Kita dapatla lagu yang baru dan fresh yang kita tak pernah dengar lagi so best sebab orang tak pernah dengar lagi. Bila kita launch lagu tu ke public orang akan cam lagu ni “sedap la catchy la” tapi lagu produk. Best sikit sbb dia lagu baru orang tak pernah dengar punya. So bila kita ade lagu sendiri, kita ade elemen exclusive kat situ. Takda orang lain ada lagu tu.

Thats why its good to do lagu sendiri.

Published by Mixology Music

Record Label, Hits Making, No 1 Jingle Producer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: