Macam mana jingle boleh melekat kat kepala?



Lagi banyak korang dengar lagu macam ni lagi cepat dia melekat di kepala korang dan jadi berhantu. Pengulangan lirik itu penting dalam pembuatan lagu produk. Customer akan pergi kepada produk yang mereka kenal sahaja.

That’s why kena pakai lagu, senang masuk kepala. Bila lagu macam ni lekat kat kepala dia orang, company tak perlu nak belanja lebih lagi untuk iklankan produk dia orang sebab lagu tu dah melekat kat kepala dia orang.

Kadang-kadang lagu tu boleh menaikkan rasa seronok kepada pendengar tu. Itu juga boleh menolong untuk mengukuhkan branding company tu.

Kadang-kadang ada orang yang takkan suka lagu tu, itu biasa. Tapi sebab mereka biasa dengan kat radio kan, lama-lama mereka akan terpengaruh pada iklan disebabkan jingle yang catchy.

Cara-cara penggubahan jingle adalah amat berbeza dengar radio biasa sebab dia kena ada sedikit technical skills.

Bila kita buat lagu produk dia berbeza sedikit dengan lagu single biasa, dia ada involve branding.

So lagu-lagu jingle ini dia dibuat oleh membantu mendengar ingat dengan iklan tu.

Yang powernya iklan-iklan macam ni dia boleh pakai bertahun-tahun lamanya. Macam single dia boleh pakai beberapa tahun je lama lama orang kan bosan kan.

Tetapi lagu iklan ni kalau kita buat dia boleh pakai selalu selama-lamanya dan dia susah nak bosan sebab orang tak dengar setiap kali.

So branding ini merujuk kepada apa yang kita nak berikan kepada prospek, kalau kita buat logo kita tonjolkan warna, kalau tak ingat warna kita bagi lagu.

Biasanya orang akan lebih ingat lagu apatah lagi jika lagu itu dimainkan di mana-mana.

Satu iklan yang bagus memerlukan repetition, di mana lagu itu dimainkan berkali-kali.

Lepas audience korang dengar lagu tu dia akan hafal.

Jadi apabila lagu tu sering dimainkan di radio TV dia akan jadi lebih Viral daripada iklan iklan biasa.
Jingle memang efektif, iasering digunakan sejak dulu lagi.

Published by Mixology Music

Record Label, Hits Making, No 1 Jingle Producer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: