Lagu kena PURPLE COW??

Strategi Purple Cow untuk buat lagu produk kita.

Purple Cow ini adalah satu idea marketing yang telah diperkenalkan oleh seorang guru marketing bernama Seth Godin…

Explanation dia macam ni;

Bayangkan kita tengah memandu kat highway, dan kita nampak kat tepi tu ada banyak lembu lembu yang handsome.

Bila kita teruskan driving kita nampak lagi lembu-lembu yang handsome tu.

Tapi setelah beberapa lama kita rasa tak hairan pun sebab dah biasa tengok.

Tetapi tiba-tiba kan bila kita tengok kat tepi ada satu lembu ni

WARNA PURPLE!!!

“Lembu ni warna purple lah!!”

Terus beritahu member kita kat sebelah. Dan kita amik gambar lembu tu dan post kat socmed.

Jadi macam ni kita nak apply teori ini kepada Marketing dan lagu kita?

Bila kita buat lagu produk, kita buat lagu yang tak sama dengan orang lain, kita buat music yang outstanding.

Sebenarnya lagu produk orang lain pun sedap juga tapi apa yang membuatkan lagu Kita Berbeza dengan lagu-lagu competitor kita?

Apakah idea yang paling bagus supaya kita boleh mengaplikasikan formula Purple Cow ini ke dalam lagu produk kita?

Macam mana kita nak buat lagu kita stand out daripada orang lain supaya kita boleh highlight brand kita dengan lebih jauh dan ke level yang lain?

Fikir fikirkan.

Published by Mixology Music

Record Label, Hits Making, No 1 Jingle Producer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: