Kalau kita tak buat iklan produk dalam Radio dan TV, perlu tak kita buat lagu produk? Lagu Jingle?

Orang selalu kata kalau nak buat lagu Jingle, ni mestilah kena letak dalam radio kan?

Jawapan dia macam ni, tak semestinya

Masa dulu saya pernah buat lagu-lagu produk ni yang mereka marketkan diorang punya lagu ni dalam social media contohnya dekat Instagram dan Facebook. Diorang akan buat paid ada untuk lagu itu. So tak semestinya kalau kita tak ada bajet nak buat ads dalam radio dan TV kita tak boleh gunakan lagu.

The thing is lagu ni boleh digunakan di mana-mana contohnya boleh letak di YouTube atau di mana-mana tempat. Sekarang ni ramai orang letak lagu-lagu diorang dalam tiktok. Kalau ada bajet nak buat ads dalam Radio tu bagus and memang lagi bagus sebab buka lagi coverage. Tapi lagu ni kalau letak dekat sosial media pun dah banyak bagi impact.

Dah ada beberapa brand yang kita buat, mereka hanya market lagu brand mereka dekat social media je dan end up berhasil dan banyak memberi impact kepada mereka punya sales serta branding mereka. Orang bila buka je ada paids ads dan lama-lama diorang akan kenal dengan tak payah masuk radio dan TV.

Tapi kalau masuk radio dan TV lagi bagus!

Published by Mixology Music

Record Label, Hits Making, No 1 Jingle Producer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: